.
 .

Activiteiten voorjaar 2024 

We hebben weer allerlei plannen voor het voorjaar en de zomer. Hier een overzicht:

 • Zondag 28 april, 9.30 - 11.30 NATUURWANDELING
  Lekker even uitwaaien op de zondag-morgen? Wandel samen met je buren en boswachter Tino van Beek mee door de Deventer natuur. Deze keer gaat de tocht naar de uiterwaarden bij Boer ’n Buffel. We verzamelen (met de fiets!) om 9:30 bij de Albert Heijn op de Van Vlotenlaan.
 • Donderdag 23 mei, 19:30 BURGERBERAAD
  Zoals je misschien weet is er op dit moment in Deventer een burgerberaad over klimaat gaande. Voor iedereen die niet is ingeloot organiseren we een avond over het burgerberaad. Wat ís eigenlijk een burgerberaad? Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van een burgerberaad? Wat levert het op? Lidwien van de Wijngaert neemt je mee in de wereld van participatie in een interactieve presentatie.
 • 9 Juni ROEICLINIC
 • 18 Juli KAAS & WIJNPROEVERIJ
 • 8 September STEKJESMARKT

Schrijf je hier in voor een of meer activiteiten! Heb je zelf een idee voor een activiteit? Aarzel niet om dat met ons te delen. Wij staan klaar om je met raad en daad te helpen bij de organisatie. We zetten ons netwerk in en kunnen ook zorgen voor financiële ondersteuning. Tot snel!


ALV 2024 

Op 4 april staat onze algemene ledenvergadering op de planning. We leggen niet alleen verantwoording af over het afgelopen jaar,
er is ook ruimte om te praten over de toekomst van de buurtvereniging.

De Algemene Leden Vergadering vindt plaats in het gebouw van Wijk- en Speeltuinvereniging De Zandweerd (Everhard van Reijdtstraat 10). We beginnen de avond met een inloop vanaf 19:30 uur. Om 19:45 gaan we van start. Je bent van harte uitgenodigd om erbij te zijn.


Dit staat er op de agenda:

 • Overzicht van de activiteiten die we het afgelopen jaar hebben georganiseerd
 • Exploitatie: Verantwoording over de uitgaven
 • Decharge (goedkeuring van het gevoerde beleid)
 • Discussie: Hoe zien we de toekomst van de buurtvereniging?
 • Begroting voor het jaar 2024
 • Planning van toekomstige activiteiten

Na afloop van de vergadering is er natuurlijk nog tijd voor een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje.

Mocht je geïnteresseerd zijn, de financiële verantwoording is hier beschikbaar. Hier vind je het voorstel voor de begroting. We kijken ernaar uit om jou te zien op 4 april!
Tour-de-France Kaas- en Wijnproeverij

Doe mee aan de buurt tourploeg! 

Franser dan dit wordt het niet! 


Op 14 juli (quatorze juillet) neemt de buurtvereniging je mee op een heerlijke proeverij met Franse kaas en wijn die je op de route van de Tour-de-France vindt.

Frank en Patricia Slot hebben een paar mooie flessen uitgezocht en Erik Schippers zorgt voor biologische kazen en brood.

De bijeenkomst is alleen voor leden maar je mag natuurlijk een introducé meenemen.

De proeverij begint om 19:30 en vindt plaats in het gebouw van Wijk- en Speeltuin-vereniging De Zandweerd 
(Everhard van Reijdstraat 10).

Schrijf je snel in via dit formulier want er is slechts ruimte voor 25 deelnemers. Deelname 
kost 8 euro 
per persoon.

De Tour-de-France wordt nog leuker als je meedoet aan de buurt-tourploeg! 

Hoe werkt het? 

Je schrijft je in voor de toerploeg via dit formulier

Je ontvangt een uitnodiging van tourploeg.nl om, uit de renners die meedoen, zelf een tourploeg samen te stellen. Je krijgt punten voor etappe-overwinningen, truien en het eindklassement. 

De uiteindelijke winnaar krijgt een paar wielersokken. 

Meer informatie vind je op www.tourploeg.nl. 


Open koffie

Hallo ondernemer & freelancer!
Ben je op zoek naar lokale leveranciers of partners om mee samen te werken? Of zoek je nieuwe opdracht-gevers of klanten? Of denk je erover om een bedrijf te beginnen? Kom dan naar Open Koffie Zwolsebuurt!
Op woensdagavond 11 mei organiseren we een Open Coffee Zwolsebuurt. Een informele (netwerk-)bijeenkomst, waar (startende) ondernemers, freelancers en geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten, ideeën uitwisselen en kennis delen.
We hebben onze lokale social media-goeroe Roel Elsman van Knox bereid gevonden om een korte introductie te geven over gebruik van LinkedIn in marketing. Kijk hier voor een interview met Roel en ander ondernemers in de buurt.

Tevens willen we graag bespreken of er animo is voor netwerkactiviteiten voor ondernemers in onze buurt en over wat de werkgroep bedrijvigheid voor jou kan betekenen. Heb je hierover ideeën? Laat dan een berichtje achter via dit formulier op de website.
Wil je aanwezig zijn? Geef je dan uiterlijk 1 mei op via hetzelfde formulier. Deelname is gratis en lidmaatschap is niet verplicht. Heb je interesse, maar kun je deze avond niet? Vul ook dan het formulier in, dan houden we ook jou op de hoogte.
Tot ziens op de 11e mei!
Werkgroep Bedrijvigheid
Datum
Woensdag 11 mei 2022, 
19:30 (inloop vanaf 19 uur)
Locatie
Gebouw Wijk– en speeltuinvereniging De Zandweerd
(Everhard van 
Reijdstraat 10)

Woensdag 16 maart 2022 Jaarvergadering

Agenda:
1. Welkom
2. Jaarverslag 2021 + rekening en verantwoording
3. Kascommissie
4. Decharge
5. Plannen voor 2022
6. Begroting 2022
7. Contributie
8. Vragenrondje
9. Afsluiting

Borreltijd!


Stukken: 


Op de Algemene ledenvergadering willen we het formele gedeelte beperkt houden tot een half uur zodat we veel tijd overhouden voor leuke dingen. Henk van Baalen hebben we gevraagd of hij een presentatie wil geven over zijn nieuwe boek over Deventer. Hij heeft veel mooie foto’s en zit vol met nieuwe verhalen. Om 21.00u gooien we de bar open en kunt u een hapje en drankje halen. Voor de organisatie is het handig als we van te voren weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Wilt u een mailtje sturen naar info@bvzwolsebuurt.nl als u van plan bent om te komen? Ook als u nog geen lid bent maar wel lid wilt worden dan bent u van harte welkom!
Groet, ook namens Elsbeth, Fura, Lidwien en Jan,
Clemens Geenen (voorzitter)

 • Wanneer: Woensdag 16 maart 2022 Start om 19.30u. Inloop vanaf 19.00u
 • Waar: Wijk- en Speeltuinvereniging De Zandweerd, Everhard van Reijdtstraat 10, Deventer


kkkk

BURGERBERAAD KLIMAAT: meer dan een inspraakavond, beter dan een referendum.

In het voorjaar van 2021 is in Deventer een initiatiefgroep van start gegaan om te komen tot een burgerberaad. Deze initiatiefgroep is niet tot stand gekomen op aandrang van gemeente of gemeenteraad, maar door bezorgde burgers die zien dat de (gemeente)politiek zich over hun hoofden afspeelt terwijl de besluiten ons allemaal wel raken met als gevolg: veel protest, bezwaren en eindeloze procedures tot aan de Raad van State. In steeds meer gemeenten in Nederland worden goede ervaringen opgedaan met een burgerberaad. Daar worden de burgers met al hun kennis en ervaring serieus genomen en staat de bevolking over het algemeen wél achter besluiten. Ze hebben immers mee kunnen praten en ideeën/plannen aan kunnen leveren. In een burgerberaad zoeken burgers samen naar oplossingen voor taaie maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering. Meer dan een inspraakavond, beter dan een referendum: met deze democratische vernieuwing kan de burger zélf beleid maken.

 

De Deventer initiatiefgroep breidt zich langzamerhand uit en
wil zoveel mogelijk inwoners uit de gemeente Deventer overhalen
om deel te nemen aan zo’n burgerberaad.


 

Uiteindelijk wordt het burgerberaad door onafhankelijke loting samengesteld uit een groep burgers die een dwarsdoorsnede is van de Deventer bevolking. Het burgerberaad doet, op basis van uitgebreide informatie en overleg, aanbevelingen voor beleid. De uitkomst van een burgerberaad is een gezamenlijk besluit of een set aanbevelingen die door de vraagsteller – meestal de politiek – wordt gebruikt om besluiten te nemen. Een burgerberaad is een aanvulling op de representatieve democratie.
Op dit moment en in de komende jaren gaan er grote beslissingen worden genomen wat betreft klimaat en milieu. Er staan ingrijpende veranderingen aan te komen die ons allemaal raken. Of je nu vindt dat dat nodig is of niet, die beslissingen gaan genomen worden. Dus kun je maar beter ook in die trein stappen om mee te praten en te beslissen. Tenslotte zal het ook gaan over jouw portemonnee. Dus ook welk voor- of nadeel je gaat ondervinden. En hoe we dat eerlijk kunnen doen.


Wil je meer weten of meedoen:
Bezoek www.burgerberaaddeventer.nl of mail naar info@burgerberaaddeventer.nlVrijdag 25 februari 19:00 Wijk- en Speeltuinvereniging De Zandweerd

Nestkastenactie

Ook zo’n zin in de Lente? Tijd voor een voorproefje! Op Vrijdag 25 februari organiseert de buurtvereniging, samen met Stichting Groen en Mens en de Vogelwerkgroep IJsselstreek, een lezing over nestkasten. Met een nestkast help je dit voorjaar al vogels om hun jongen groot te brengen. Welk soort nestkast past bij jouw huis en tuin? Waar hang je hem op? Kies je voor de koolmees, het winterkoninkje, de gierzwaluw of misschien wel een kast voor vleermuizen?
Na afloop van de lezing kun je voor een schappelijke prijs een nestkast bestellen bij de vogelwerkgroep. Ook hulp bij
het ophangen is beschikbaar. Geen zin een nestkast? Je bent ook welkom om na afloop wat te drinken.
Neem gerust een introducé uit de buurt of van elders mee. Laat even weten of je komt door een mail te sturen aan info@zwolsebuurt.nl.
Tot vrijdag 25 februari om 19:00 uur in Speeltuin de Zandweerd (Everhard van Reijdtstraat 10, Deventer)
Informatieavond vergunning SvPO

Op woensdag 6 oktober hebben we als buurtvereniging een informatieavond georganiseerd. Aanleiding voor de informatieavond was het feit dat de gemeente een vergunning heeft verleend om de school te verbouwen en het schoolplein anders in te richten. Het idee is om nieuwbouw te plaatsen tussen de pastorie en de kerk. Ook is het plan om de ingang te verplaatsen naar de hoek van de Kerkstraat en de Kromme Kerkstraat. Een overzicht van de plannen vind je in deze powerpoint.  

Als buurtvereniging willen we een platform bieden om over deze plannen te praten. 

Veel mensen vinden het goed dat er een school in de kerk is gehuisvest. Tegelijk zijn veel mensen het niet eens met de huidige plannen. Ondanks beloften van de gemeenten heeft er geen participatie plaatsgevonden, de verkeersveiligheid is in het geding, overlast ligt op de loer, het akoestisch rapport rammelt en er heeft slechts een beperkte ecologische toetsing plaatsgevonden. Een aantal buren heeft inmiddels de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bezwaar tegen de afgifte van de vergunning in te dienen. Mocht je meer willen weten over het indienen van een bezwaar, dan kun je contact opnemen met info@zwolsebuurt.nl. Hou er rekening mee dat het (pro forma) bezwaar voor 20 oktober moet worden ingediend. 

Powerpoint (met een overzicht van de plannen en bezwaren)

Verslag van de informatieavond en suggesties in mentimeter
 

Aan de Halloween tocht hebben meer dan 60 adressen meegedaan. Dat is voor de 1e keer een resultaat waar we best trots op mogen zijn. We zagen veel verklede kinderen lopen met name in de Zwolseweg. Volgend jaar zullen we ook de omliggende straten meer promoten. Kinderen vonden het leuk en lieten trots zien hoeveel snoepgoed zij hadden opgehaald. We hadden ook een prijs uitgeloofd voor de mooist versierde tuin of voorkamer. Veel kinderen vonden Zwolseweg 72 het mooist. Op dit adres wonen Ben en Ingrid. Samen met de buren hadden zij zaterdag hun huis helemaal omgetoverd tot een echt griezelhuis met zelfs een lijk voor het zolderraam. Op de foto zie je Ben (Ingrid was helaas niet thuis) die gisterenavond van Fura van ons bestuur Halloween gebak kreeg. Mede door alle leuke reacties willen we in 2022 weer een Halloween tocht organiseren. Speeltuinvereniging De Zandweerd wil graag meedoen zodat we de speeltuin misschien kunnen omtoveren in een echt heksenbos. Heb je ideeën of wil je een handje helpen, stuur dan even een mailtje. 
100e lid! 

De buurtvereniging bestaat op de kop af een jaar en we hebben nu al het 100e lid mogen verwelkomen! Met het hele bestuur zijn we langsgelopen om een bloemetje te brengen. Welkom nummer 100, Welkom allemaal! 


Buurtkoffie

Er was weer een buurtkoffie. Dit keer in de Sweelinckstraat. Een goed moment om nieuwe ideeën voor de buurt op te halen. Het resultaat? Een hele lijst: 

 • Reparatie café
 • Jeux de boules op het plein van de van Bronckhorststraat
 • Eénrichtingsverkeers in de Moonenstraat, Sylvanusstraat, Longoliusstraat
 • Snoei van de bomen in de A Moonenstraat
 • Wat te doen met poepbakken die overstromen? 
 • Verkeersveiligheid van de A Moonenstraat
 • Onkruid tussen de tegels
 • Aan de slag met duurzaamheid, een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen... 

Wil je samen met buren iets oppakken? Neem contact op! Misschien kunnen we je in contact brengen met buurtgenoten die ook aan de slag willen. 

Volgende buurtkoffie is in de Kromme Kerkstraat op 27 november.   


 


Zaden- en stekkenmarkt

Op 18 september (13:00-15:00) organiseerde de Buurtvereniging Zwolsebuurt een markt waar buurtbewoners hun zaden, stekken of oogst konden weggeven, ruilen of verkopen.

Zaadjes en stekken werden druk geruild voor peren of jonge plantjes. Ondertussen gaf de Stichting Groen en Mens organiseert mini cursus snoeien. Met een zonnetje, thee koffie en limonade was het een heerlijke middag. 


Eindelijk dan! Kennismaken

De afgelopen maanden heeft de Buurtvereniging Zwolsebuurt een heleboel nieuwe leden gekregen. Afgelopen zaterdag hebben we eindelijk persoonlijk kennis kunnen maken. 


Dat deden we met een cultuurhistorische wandeling door de buurt onder leiding van Henk van Baalen. Kort en goed komt het er op neer dat we op een poep-veld wonen: in de middeleeuwen werden de weilanden die nu de Zwolsebuurt vormen gebruikt om de ontlasting van de mensen uit de stad af te voeren.   

Na afloop van de rondwandeling hebben we het glas geheven op de start van de buurtvereniging en het einde van corona.  

 

Minibieb

Misschien heb je ‘m al gezien, de minibieb in de Wessel Zuselerstraat. Mooi vormgegeven met bij het huis passende kleuren. Ella Boerman is de aanstichter hiervan. Zij is, samen met Onno, in augustus 2020 in onze wijk komen wonen. Ze heeft vroeger in de bibliotheek in Zutphen gewerkt en heeft dus iets met boeken. Ze heeft een ontwerp gemaakt, dat vervolgens is uitgevoerd door Onno. Het resultaat mag er zijn! Er is ook al de nodige belangstelling voor, veel mensen lenen of ruilen boeken, of voegen boeken toe. Ella kijkt dagelijks even hoe de bieb erbij staat en ordent waar nodig. Wat ook weer past in haar nieuwe rol: opruimcoach. Ella kan je helpen om te plannen en organiseren, met opruimen, financiën op orde brengen etc. Voor meer informatie zie www.hetoverzicht.nl

Ook ‘Coronasurvivalgidsen’ zijn in de minibieb te vinden. Speciaal voor jongeren met tips en tricks om de coronatijd door te komen. In alle minibiebs van Deventer liggen enveloppen met het logo ‘Cancelled’ erop. Meer hierover op Instagram (@cancelleddeventer).

In de minibieb van Ella liggen allerlei soorten boeken, ook kinderboeken zijn ruim aanwezig. Dus zoek je een boek, heb je een boek over, wil je lenen, of ruilen? Kom gerust langs en laat je verrassen.

 


Draaiorgel in de buurt 

Op 20 maart maakte Draaiorgel de Turk maakte een rondje door de Zwolsebuurt. Een klein feestje in coronatijd! Kinderen gaven hun muntjes en voor een jarige 90-jarige werd natuurlijk Lang zal ze leven gespeeld. 

Nieuwe Acacia's

Het Deventer Groenbedrijf heeft nieuwe Acacia's geplant in de Kerkstraat. 

De nieuwe bomen vervangen de oude bomen die vorig jaar tijdens verschillende stormen zijn omgewaaid. 


Gratis perenboompjes

Via het Duurzaamheidcentrum Deventer kun je in aanmerking komen voor een gratis perenboom, een laagstam conference peer. Wanneer je je aanmeldt via onderstaande link, kun je het boompje op zaterdag 6 maart afhalen bij Milieu Educatie Centrum 'De Ulebelt' in Colmschate. Via de link kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van het Milieu Educatie Centrum. Zo ben je altijd geïnformeerd over hun activiteiten. Meer informatie op: https://www.dcdeventer.nl/activiteiten/gratis-perenboom/

Deze tip ontvingen we van Paul Moerkerken. 

Winterweer


Begin februari 2021 valt er een pak sneeuw in heel Nederland. Ook de Zwolsebuurt zit onder een dikke laag. De foto's zijn gemaakt door Frans de Bruijn, Fura Grol en Clemens Geenen. 

Heb je ook een mooie foto van de buurt? Stuur hem naar info@bvzwolsebuurt.nl en mogelijk plaatsen hem op de site.  

 

Buurtkoffie 

Eerste buurtkoffie een groot succes! Bijna dertig bewoners van de Everhard van Bronkhorststraat en de Alexander Hegiusstraat hebben zondagochtend 13 december met elkaar koffie gedronken. In de buitenlucht en zoals je kan zien op gepaste afstand van elkaar. 

De werkgroep sociale cohesie gaat volgend jaar vaker buurtkoffie organiseren. Neem contact op als je interesse hebt om buurtkoffie in jouw straat te organiseren.